Stabiele enkels – Stevige basis
zaterdag 22 september van 10.00-12.30 uur

Download flyer

We zijn ware evenwichtskunstenaars. Als we lopen balanceren we 80% van de tijd op één been. En dat alles op een complexe basis. Eén voet bestaat uit 26 botten, 33 gewrichten en 107 banden en pezen. Dit geheel moet harmonisch samenwerken om ons vooruit te brengen.
Je enkel is de plek waar het gewicht van je lichaam overgedragen wordt op de voet. Je enkel heeft mobiliteit nodig tijdens het lopen maar moet stabiel genoeg zijn om ons lichaamsgewicht te dragen. Stabiliteit komt voort uit evenwichtige mobiliteit.
In ons dagelijkse bestaan krijgen de voet en enkel niet altijd de kans om te bewegen zoals ze bedoeld zijn. Ideaal zou zijn als we altijd op blote voeten zouden kunnen lopen. Helaas lukt dat vaak niet vanwege ons klimaat en geasfalteerde omgeving. Maar soms lijkt het alsof we de voet hebben aangepast aan de schoen ipv andersom.

Geef je enkel haar oorspronkelijke beweeglijkheid terug om weer stabiel te worden. We gebruiken beweging, tast, muziek, anatomie, handen en ballen om opnieuw soepel, zacht en stevig te worden.

Waar en wanneer: zaterdag 22 september van 10.00-12.30 bij Centrum Al Nour, Blekerstraat 17 in Groningen
Kosten: € 37,50
Docente: Nora Knol, gedipl. Bewegingspedagoge Franklin Methode®
Opgave:  info@studionoraknol.nl of 06-20163298

Los in de heupen – vrij in de rug
zaterdag 13 oktober van 10.00-12.30 uur

Download flyer

Ons lichaam is een geheel. En optimaal functioneren hangt af van de onderlinge samenwerking van de verschillende delen. Als iets in je lichaam niet beweegt moet iets anders meer bewegen. En omgekeerd. De bewegingsmogelijkheden van het lichaam ontdekken maakt dat je soepeler en vrijer wordt.
Dat geldt ook voor je heupgewrichten. Te weinig beweging in je heupgewrichten maakt dat de knieën en onderrug extra belast worden. Vanwege het vele zitten van tegenwoordig worden de onderrug en heupgewrichten nog eens extra belast doordat ze zich (te) lang in de zelfde houding bevinden. Deze ‘vastgeroeste’ bewegingspatronen kunnen weer los komen via het veranderen van het idee wat je hebt van het functioneren van je lichaam.

Met aandacht, verbeelding, tast, muziek en beweging brengen we de heupen en onderrug en hun onderlinge afhankelijkheid in beeld. Zo ga je swingend naar huis, losjes in de heupen met een soepele rug.

Waar en wanneer: zaterdag 13 oktober van 10.00-12.30 bij Centrum Al Nour, Blekerstraat 17 in Groningen
Kosten: € 37,50
Docente: Nora Knol, gedipl. Bewegingspedagoge Franklin Methode®
Opgave:  info@studionoraknol.nl of 06-20163298

Nek in balans
zaterdag 17 november van 10.00-12.30 uur

download flyer

Je hoofd is een groot deel van de dag in gebruik. Niet alleen om te denken maar ook om te praten, te eten, te zien, ruiken en horen. Ze is ook voortdurend in beweging. Je hoofd balanceert op het bovenste deel van de wervelkolom. Daarvoor heb je soepele en evenwichtige nekspieren nodig. En een goede houding. Kleine verschuivingen in het nek gebied kunnen grote gevolgen hebben voor de rest van het lichaam.
De meeste problemen komen voort uit een gebrek aan beweging, verkeerde beweging of een verkeerde houding. En je beweeglijkheid en je houding worden weer bepaald door wat je in het dagelijks leven het meeste doet.
Door je beeld en idee van de verbinding en samenwerking tussen hoofd en nek te toetsen aan de werkelijkheid verbeter je de veerkracht en het draagvermogen van de nekwervelkolom, borstkas en schouders. Je bewegingen worden makkelijker en efficiënter.

Zeg vaarwel tegen overbodige spanning en creëer een transformatie met verbeelding, aanraking, beweging en muziek.

Waar en wanneer: zaterdag 17 november van 10.00-12.30 bij Centrum Al Nour, Blekerstraat 17 in Groningen
Kosten: € 37,50
Docente: Nora Knol, gedipl. Bewegingspedagoge Franklin Methode®
Opgave:  info@studionoraknol.nl of 06-20163298

.
Rust en herstel op elk moment
zaterdag 15 december van 10.00-12.30 uur

download flyer

In onze drukke en volle agenda’s hebben we ook rust en herstel periodes nodig. Eén van de beste en simpelste dingen die je kunt doen is liggen op de grond in de “constructive rest position”. Dit begrip komt uit de ideokinese, één van de voorlopers van de Franklin-Methode®.
Ideokinese is ontstaan in de jaren twintig van de 20e eeuw en is gebaseerd op het idee dat je voorstelling , gedachten, gevoelens over beweging je beweging beïnvloeden.
Tijdens de “Constructive rest position” (actieve rust positie) lig je op de grond in een actieve positie en gebruik je je voorstellingsvermogen. Je stelt je beweging voor zonder echt te bewegen. Deze beweging is precies, heeft richting en plaats. Het werkt ontspannend en kalmeert je zenuwstelsel.
Door dit regelmatig te doen ontstaat er een innerlijke wijsheid van waaruit je gaat bewegen. Je houding verbetert en je ervaart meer plezier en gemak.

In deze workshop leer je de “constructive rest position” en haar toepassingen. En wat er voor nodig is (bijna niets). Iedereen kan het doen, ongeacht conditie en leeftijd.

Waar en wanneer: zaterdag 15 december van 10.00-12.30 bij Centrum Al Nour, Blekerstraat 17 in Groningen
Kosten: € 37,50
Docente: Nora Knol, gedipl. Bewegingspedagoge Franklin Methode®
Opgave:  info@studionoraknol.nl of 06-20163298

PILATES THEMA LESSEN 2018

Pilates thema lessen zijn gecombineerde Pilates en franklin-Methode®lessen met een specifiek onderwerp. Dit najaar zijn dat de bekkenbodem, de psoas (de grote lendenspier) en fascia (bindweefsel).

Pilates en de bekkenbodem
zaterdag 15 september van 09.30-11.00 uur

download flyer

Een goede training van de bekkenbodem concentreert zich op meer dan alleen de bekkenbodemspieren. Je bekkenbodem hangt samen met de buikspieren, het middenrif en de ademhaling. Je bekken is het centrum van je lichaam. Alle grote bewegingen vragen om een verschuiving van gewicht in je bekken. Als je bekken en bekkenbodem in optimale conditie zijn profiteert de rest van je lichaam mee. Een aanwezige en levendige bekkenbodem ondersteunt je houding.
Een goede bekkenbodem training is dynamisch, bouwt kracht op en vergroot de beweeglijkheid en elasticiteit. Het hele systeem van botten, spieren, banden en organen moet op een gecoördineerde manier samenwerken. Een duidelijk beeld van datgene wat je wilt gaan trainen helpt daarbij.
Door je beeld van het bekken en de bekkenbodem te toetsen aan de werkelijkheid verbeter je het functioneren van je bekken en bekkenbodem. De nieuwe inzichten passen we gelijk toe bij de Pilates-oefeningen.

Waar en wanneer: zaterdag 15 september van 09.30-11.00 bij Centrum Al Nour, Blekerstraat 17 in Groningen
Kosten: € 17,50
Docente: Nora Knol, gedipl. Bewegingspedagoge Franklin Methode®
Opgave:  info@studionoraknol.nl of 06-20163298

De psoas in Pilates
zaterdag 6 oktober van 09.30-11.00 uur

download flyer

Bij Pilates denken veel mensen gelijk aan de buikspieren maar er is meer wat helpt om te stabiliseren en evenwicht en balans te vinden.
In deze thema les activeren we de psoas en leren we zijn dubbele rol als beweger en stabilisator beter kennen. De psoas (de grote lendenspier) is de verbinding tussen je wervelkolom en je benen. Hij ligt links en rechts van de onderrug-wervelkolom diep binnen in je torso. Alleen als hij over de rand van je schaambot loopt, komt hij even aan de oppervlakte.
Door zijn ligging vlak naast de wervelkolom biedt hij stevigheid voor de onderrug. Voortdurend past de psoas zich aan om de onderrug uit te lijnen. Daardoor is er minder kracht van buik en rugspieren nodig. Dit leidt tot een natuurlijke opgerichte houding, gemak en ontspanning in de rug en een losse en ontspannen manier van lopen.

Waar en wanneer: zaterdag 6 oktober  van 09.30-11.00 bij Centrum Al Nour, Blekerstraat 17 in Groningen
Kosten: € 17,50
Docente: Nora Knol, gedipl. Bewegingspedagoge Franklin Methode®
Opgave:  info@studionoraknol.nl of 06-20163298

Richting in beweging
zaterdag 10 november van 09.30-11.00 uur

download flyer

Beweging wordt doorgegeven via bindweefsel (fascia) en niet door de spieren. Spieren zetten het bindweefsel in beweging en het bindweefsel trekt aan de botten om ze in beweging te zetten. Aan een tricot weefsel kun je goed zien hoe dat gebeurt als je aan één hoek trekt. De vorm van de gewrichten leidt de beweging in de goede richting. Op die manier ontstaan bewegingspatronen die het ons makkelijker maken om te bewegen.
Veel methodes zijn gebaseerd op het trainen van spieren, ook Pilates. De wereld van bindweefsel kan daar een diepere laag aan toevoegen. Bindweefsel (fascia) is veel meer dan alleen pezen en banden. Het vormt een driedimensionaal netwerk dat je hele lichaam omvat. Elke levende cel in ons lichaam is omgeven door bindweefsel, ook de spiercellen.

In deze thema les gaan we de spier, bindweefsel en bot patronen opzoeken en de lijnen waarlangs de beweging wordt doorgegeven. En toepassen bij de Pilates-oefeningen.

Waar en wanneer: zaterdag 10 november  van 09.30-11.00 bij Centrum Al Nour, Blekerstraat 17 in Groningen
Kosten: € 17,50
Docente: Nora Knol, gedipl. Bewegingspedagoge Franklin Methode®
Opgave:  info@studionoraknol.nl of 06-20163298

PRIVACY

  • Studio Nora Knol en centrum Al Nour gaan zorgvuldig om met de ingevulde gegevens op het inschrijfformulier. Naam, adres, woonplaats, e-mail adres en telefoonnummer worden alleen gebruikt voor de administratie van Studio Nora Knol / Centrum Al Nour. Ze worden niet gedeeld met derden.
  • De nieuwsbrief versturen we alleen na gegeven toestemming. Je kunt je ten alle tijden weer afmelden van de nieuwsbrief.
  • Privacy verklaring Studio Nora Knol
  • Privacy verklaring Centrum Al Nour