Franklin Methode® Weekend 2014 in Wuppertal Duitsland

19. 06. 2013

Wuppertal orgaan workshop 2
Foto impressie van “Uit je hoofd – in je lichaam” (c)olebennert,wuppertal

Mijn workshop “Ontdek je organen voor een goede houding en beweeglijkheid” was één van de 6 workshops tijdens “Ein Tag mit der Franklin Methode®” in Wuppertal. Wat oorspronkelijk was bedoeld als oefenweekend is uitgegroeid tot een heus evenement, zeker 50 mensen hebben meegedaan aan één van de workshops. En het was een feest om te doen en mee te maken. De eerste dag was bedoeld voor kennismaken met de Franklin Methode®, de tweede dag hebben we als Franklin Methode® bewegingspedagogen overlegd en geëxperimenteerd.

Aan de reacties van de deelnemers was te merken hoe vrij, ontspannen en rustig het werken met de organen maakt.
Botten en spieren kun je voelen door je vel heen. Het verschil in kwaliteit ontdek je door je zelf vast te pakken, af te tasten en te bewegen. Botten voelen hard en stevig aan, spieren zachter en beweeglijker. Maar hoe doe je dat met je organen?
Organen hebben volume en gewicht en vullen de ruimte in je torso, ze verkrijgen hun vorm door de omringende organen, botten en spieren. Een ballon gevuld met warm water geeft een idee van de kwaliteit van organen en een hele zak vol met warme waterballonnen geeft een idee van het gewicht. We ervaren dit echter niet als zwaar omdat we er aangewend zijn en bovendien alles zwemt in ons lichaam.
Om gezond te blijven hebben organen beweging nodig en een grondtonus. Als je organen te slap zijn, tors je teveel met je mee. Denk maar aan een baby in je armen die in slaap valt en hoeveel zwaarder het kind dan aanvoelt.
Als je organen te gespannen zijn kunnen ze niet meer bewegen en je van binnen uit ondersteunen waardoor je spieren en botten veel harder moeten werken.
Tijdens de workshop hebben we onze organen langzaam in beweging gezet door ons voor te stellen hoe ze kunnen bewegen en glijden net als puddingen in een schaal die je scheef houdt.

Na het geven van mijn eigen workshop heb ik nog meegedaan aan de workshop van twee collega’s. Eén over spierketens van Susanne Fromme en één over voeten van Jens Kuchenbacker. Je lichaam op zoveel verschillende manieren te ervaren is rijkdom.

Volgend jaar 21 en 22 juni 2014 staat de tweede editie gepland van “Ein Tag mit der Franklin Methode®” in het heuvelachtige Wuppertal. Net als dit jaar zijn we dan weer in de balletschool van Christine Bornträger, een prachtige, ruime en lichte studio in een oude fabriekshal.

Nora Knol

Archief Berichten